![](/media/lib/216/n-jedzenie-toskania-6b1f6bd4b7dcf874e06cd4c3c3e4b4b4.jpg)
Fasola w cieplejszym świecie
25 marca 2015, 12:31Różne odmiany fasoli, w tym fasola czarna czy kidney są podstawowym źródłem białka dla wielu mieszkańców Ameryki Południowej czy Afryki. Jednak ocieplający się klimat spowoduje, że do roku 2050 areały upraw tych roślin zmniejszą się nawet o 50%
![](/media/lib/87/n-golec-fb395c3c53ed0de871f60084e5fbd581.jpg)
Opisano pierwsze przypadki nowotworów u golców
18 lutego 2016, 17:04Jeszcze niedawno sądzono, że żyjące do 30 lat golce piaskowe są całkowicie odporne na nowotwory. Ostatnio jednak amerykańscy naukowcy opisali 2 przypadki choroby nowotworowej u 2 samców: 20- i 22-letniego.
![](/media/lib/268/n-pulapkams-f8058b10c2c4699604885a3fe5f4cd14.jpg)
Microsoft stworzył... „inteligentną” pułapkę na owady
17 lutego 2017, 11:58Nowoczesna technologia może znaleźć najbardziej zaskakujące zastosowania. W okolicach Houston sukcesem zakończył się test „inteligentnych” pułapek na komary, w które wpadały niemal wyłącznie owady należące do konkretnego gatunku.
![](/media/lib/301/n-wino-2d64a2e6d2e8a4ccecf777ac9960a4f0.jpg)
Antypróchnicowe wino
21 lutego 2018, 13:35Polifenole z wina przeszkadzają bakteriom odpowiedzialnym za próchnicę i choroby przyzębia.
![](/media/lib/339/n-plywanie-87151723cc402726aba87b0fb1c84bff.jpg)
Iryzyna to odpowiedź na pytanie, w jaki sposób ruch może poprawiać pamięć
11 lutego 2019, 13:03W 2016 r. naukowcy wykazali, w jaki sposób iryzyna, hormon wydzielany m.in. przez mięśnie szkieletowe w czasie aktywności fizycznej, indukuje proces konwersji białych adipocytów w beżową tkankę tłuszczową i hamuje tworzenie białej tkanki tłuszczowej. Teraz zademonstrowali, na czym polega jej korzystny wpływ na pamięć i ochrona przed chorobą Alzheimera (ChA).
![](/media/lib/337/n-warzywa-307741e177be7ffba9a0ba2668f2a50e.jpg)
Mniejsza ilość aminokwasów siarkowych = niższe ryzyko kardiometaboliczne?
3 lutego 2020, 14:32Dieta roślinna może być kluczem do obniżenia ryzyka chorób serca. Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Pensylwanii stwierdzili, że dieta z obniżoną ilością aminokwasów siarkowych - które występują w pokarmach wysokobiałkowych, takich jak mięso, nabiał, orzechy czy soja - koreluje z niższym ryzykiem chorób układu sercowo-naczyniowego.
![](/media/lib/311/n-vaccine-263cebbbcca5fd78fef04458911d74a3.jpg)
Po 4 latach od podania szczepionka przeciwnowotworowa wciąż chroni pacjentów z czerniakiem
22 stycznia 2021, 10:20Naukowcy z Dana-Farber Cancer Institute, Brigham and Women's Hospital oraz Broad Institute poinformowali właśnie na łamach Nature Medicine, że szczepionka, podana przed czterema laty niewielkiej grupie pacjentów cierpiących na czerniaka, pobudziła układ odpornościowy do tego stopnia, iż wciąż kontroluje on rozprzestrzenianie się komórek tego niebezpiecznego nowotworu.
![](/media/lib/505/n-ibuprofen1-0cd8a00722e1fca974520e6d59db5f7c.jpg)
Nieznany dotychczas mechanizm może wyjaśniać działanie popularnych środków przeciwbólowych
31 maja 2022, 08:44Niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLPZ) jak aspiryna czy ibuprofen, są powszechnie stosowane w celu leczenia bólu i stanu zapalnego. Jednak nawet zażywane w podobnych dawkach, mogą mieć różny wpływ na różne choroby, w tym nowotwory czy choroby serca. Na przykład jedne NLPZ chronią przed chorobami serca, inne zaś zwiększają ryzyko ich wystąpienia. Naukowcy z Yale University odkryli właśnie nieznany dotychczas mechanizm, za pomocą którego NLPZ wpływają na organizm.
![](/media/lib/598/n-slodzone-bd1a78a5f6872c3beed2b3822a4aa0fc.jpg)
Napoje słodzone powodują miliony zachorowań na cukrzycę i choroby układu krążenia
7 stycznia 2025, 09:17Spożywanie słodzonych napojów odpowiada za miliony nowych przypadków cukrzycy typu 2. i chorób układu krążenia, informują naukowcy z Tufts University. Z artykułu opublikowanego na łamach Nature Medicine dowiadujemy się, że problem ten jest szczególnie widoczny w krajach rozwijających się. W Ameryce Łacińskiej słodzone napoje odpowiadają za 24% nowych przypadków cukrzycy i ponad 11% nowych przypadków chorób układu krążenia. W Afryce Subsaharyjskiej konsumpcja słodzonych napojów jest przyczyną ponad 21% nowych zachorowań na cukrzycę.
Pierwszy przełom w genetycznej terapii nowotworów
1 września 2006, 11:27Amerykańscy naukowcy z National Cancer Institute zmodyfikowali komórki krwi tak, że zaczęły one atakować komórki nowotworowe. Podczas przeprowadzonych eksperymentów "zabójcy raka" zlikwidowali wszelkie ślady nowotworu u dwóch mężczyzn cierpiących na zaawansowaną postać czerniaka.